Головна / Новини / ПОВІДОМЛЯЄ Стрийське районне управління ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області про БОТУЛІЗМ

ПОВІДОМЛЯЄ Стрийське районне управління ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області про БОТУЛІЗМ

Ботулізм – важке токсичне інфекційне захворювання, в результаті якого вражається нервова система. Важка форма хвороби може призвести до летального результату.

Ця хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму. Збудник Clostridium botulinum постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів. Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг.

Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу.

Хвора людина небезпечна для навколишніх через виділення у зовнішнє середовище бактерії з фекаліями, блювотними масами. Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, «осідаючи» у різних відділах нервової системи. Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт.

ЗВІДКИ ЙДЕ ІНФЕКЦІЯ?

Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. У зоні ризику – в’ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м’ясні та рибні консерви і домашня ковбаса. В Україні випадки ботулізму спричинені, в основному, споживанням в’яленої риби. Найчастіше збудник ботулізму в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає у м’ясо. Тому найнебезпечніше вживати м’ясо саме біля ребер та ікру, адже ці частини можуть бути найбільше уражені інфекцією.

Ботулізм вважається найнебезпечнішим токсичним інфекційним захворюванням. Він вражає нервову систему. А важка форма хвороби може призвести до летальних наслідків.

Перші симптоми можуть з’явитися як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів. Симптоматика розвивається зверху вниз. Людина починає погано бачити, двоїться в очах, не може читати дрібний шрифт, виникає сухість сльозових оболонок, а далі інші симптоми – м’язова слабкість, зникнення рефлексів аж до дихальних розладів.

БОТУЛІЗМ: ОСНОВНІ СИМПТОМИ

– нудота;

– блювота;

– характерний біль у животі;

– рідке випорожнення без патологічних домішок;

– порушення зору (хворого турбує «сітка» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів);

– спрага, сухість слизових оболонок;

– розлад ковтання;

– може змінитися тембр голосу;

– сильний головний біль;

– запаморочення;

– безсоння;

– загальна слабкість;

– підвищення температури тіла;

– відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці.

ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ

Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання в їжу неякісно приготованих, зіпсованих продуктів, найголовнішим у профілактиці цього захворювання є ретельне дотримання технологій домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м’яса. Для руйнування ботулотоксину перед вживанням консервів доцільно їх прогрівати до 100°С протягом 30 хвилин.

В жодному випадку не можна вживати в їжу м’ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована. Аби вберегтися від ботулізму, не варто споживати:

– в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;

– м’ясних та грибних консервів;

– консервів домашнього виробництва, якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;

– якщо є сумніви у якості продуктів.

Бережіть себе і будьте здорові!

  • Президент України
  • Верховна Рада України
  • Урядовий портал
  • Львівська обласна рада
  • Львівська обласна державна адміністрація
  • Державні закупівлі в Україні
  • Державне агенство з питань електронного урядування України
  • Cross Border Cooperation Programme Poland – Belarus – Ukraine 2007-2013
  • Реєстр відкритих баз даних України – Громадська приймальня
  • Центр реформ та місцевого розвитку
  • Децентралізація влади