Головна / Новини / Що таке дискримінація?

Що таке дискримінація?

Відповідь на це питання надає директор Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марія Николаїшин.

Пані Маріє, що  таке дискримінація ?

Дискримінація – це менш прихильне поводження з людиною, ніж іншими людьми в аналогічній ситуації. У статті 1 Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» визначено, що дискримінація –  ситуація, за якої особа або група осіб за їх ознаками, зокрема, раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, мови, статі або за іншими ознаками зазнає обмеження у визнанні,  реалізації або користуванні правами і свободами  в будь – якій формі. Звертаю увагу, що дискримінація може виникати унаслідок забобонів, яких дотримується якась людина чи група осіб. 

Яким чином може проявлятися дискримінація?

Дискримінація може проявлятися такими діями особи чи осіб: ігнорування, уникання, цькування, побиття, травмування.

А які є форми дискримінації?

Є такі форми дискримінації: пряма дискримінація, непряма дискримінація, утиск. 

Де може проявлятися дискримінація?

Дискримінація може відбуватися у будь –якій сфері суспільного життя: у місцевій раді, у приватному підприємстві, у громадській організації, у політичній партії, у магазині, на базарі, у лікарні, у школі тощо.

Що не вважається дискримінацією?

Назву кілька ознак, які характеризують недискримінаційні  дії осіб:

– не обмежують права та свободи інших осіб;

– не перешкоджають їх реалізації;

– не надають необґрунтованих переваг особам та/або групам осіб за їх певними ознаками, стосовно яких застосовуються позитивні дії.

Так, зокрема, надання пільг чи компенсацій окремим категоріям осіб (учасникам бойових дій, багатодітним сім’ям), спеціальний захист з боку держави окремих категорій осіб, які потребують такого захисту (дітей-сиріт, осіб із інвалідністю), встановлення державних соціальних гарантій визначеним категоріям громадян не є дискримінацією. 

Куди можна звернутися особі у разі, якщо вона зазнає дискримінації?

Дискримінацію треба оскаржувати у суді. Зробити це можна в адміністративному процесі у разі, якщо оскаржуватимете дії державного органу. А якщо ж дії осіб приватного права – то тоді у цивільному процесі. Якщо ж мова йде про завдані Вам побої, травми, тоді це буде кримінальний процес. Окрім того, якщо Ви хочете оскаржити дії працівника відповідного структурного підрозділу органу місцевого самоврядування чи державної виконавчої влади, тоді слід звертатися до вище стоячого органу. Також можете скаржитися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Отож, якщо Ви зазнаєте дискримінації, не мовчіть!

У подальших публікаціях ми продовжимо консультації від Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. У разі необхідності, Ви можете звернутися за допомогою з цього питання до бюро правової допомоги. – відділу цього центру. Фахівці бюро приймають за адресами: м. Жидачів, вул. Шашкевича, 28.

Центр знаходиться за адресою: м. Стрий,  вул. О. Бачинської, 1а.

Прийом громадян здійснюється з 8.00 до 17.00.

  • Президент України
  • Верховна Рада України
  • Урядовий портал
  • Львівська обласна рада
  • Львівська обласна державна адміністрація
  • Державні закупівлі в Україні
  • Жидачівська районна рада
  • Жидачівська райдержадміністрація
  • Державне агенство з питань електронного урядування України
  • Cross Border Cooperation Programme Poland – Belarus – Ukraine 2007-2013
  • Реєстр відкритих баз даних України – Громадська приймальня
  • Центр реформ та місцевого розвитку
  • Децентралізація влади