Головна / Новини / правова допомога / Особи  із інвалідністю та їхнє право на працю

Особи  із інвалідністю та їхнє право на працю

 

На цю тему ми спілкуватимемося із директором Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марією Николаїшин, продовжуючи започатковану серію статей у рамках нашої рубрики «Правова допомога». 

Пані Маріє, скажіть будь ласка, у якому нормативно– правовому акті зазначено, що особа із інвалідністю може працювати?

Почну з  Основного Закону України. Так, статтею 43 Конституції України передбачено, що кожен має право на працю. Причому, вид праці  він обирає добровільно або ж добровільно на неї погоджується. Адже примусова праця заборонена. Наголошую, що ця гарантія стосується також й осіб з інвалідністю. Не можу обійти увагою міжнародні акти, які ратифіковані Україною. Вони теж декларують право осіб з інвалідністю на працю та мають на меті запобігти дискримінації таких осіб у сфері праці. З-поміж таких міжнародних актів звертаю увагу на:  Конвенцію про права осіб з інвалідністю, Конвенцію про професійну реабілітацію та зайнятість інвалідів, Резолюцію 48/96 Генеральної Асамблеї ООН від 20 грудня 1993 року “Стандартні правила забезпечення рівних можливостей для інвалідів”,  Декларацію Генеральної Асамблеї ООН «Про права інвалідів», інші міжнародні акти, у тому числі, й рекомендації Ради Європи.  І, звичайно, про право на працю осіб із інвалідністю йдеться і в Кодексі законів про працю України, Законі України Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні, Законі України Про охорону праці.

Яким чином забезпечується право особи із інвалідністю на працевлаштування?

У статті 18 Закону України Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні передбачено, що забезпечення прав осіб з інвалідністю на працевлаштування та на оплачувану роботу здійснюється шляхом їх безпосереднього звернення до підприємств, установ, організацій або ж до державної служби зайнятості. Наголошую на важливому аспекті: у разі, якщо інвалідність настала на підприємстві, тоді й підбір робочого місця здійснюється, як правило, на цьому ж підприємстві. Разом з тим, беруться до уваги побажання особи з інвалідністю, наявні у неї професійні навички і знання, а також рекомендації медико-соціальної експертизи. Водночас звертаю увагу на тому, що за особами з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання, які проходять професійну реабілітацію, у тому числі професійну підготовку і перепідготовку згідно з індивідуальною програмою реабілітації, зберігається середній заробіток за попереднім місцем роботи із зарахуванням пенсії по інвалідності протягом усього терміну, установленого програмою. При цьому обов’язково дотримується важлива умова: у випадку, якщо з моменту встановлення інвалідності минуло не більше року. За таких обставин відшкодування витрат з урахуванням сплачених сум пенсій здійснюється підприємством, установою та організацією чи фізичною особою, яка використовує найману працю, під час роботи в яких настала інвалідність.

Зауважу, що підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, зобов’язані виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю.

А як бути особам з інвалідністю, які хочуть працювати вдома?

Особам з інвалідністю, котрі не мають можливості працювати безпосередньо перебуваючи на підприємствах, в установах, організаціях, державна служба зайнятості сприяє у працевлаштуванні, підбираючи для них надомну роботу.

А чи може застосовуватися для осіб із інвалідністю випробовування при прийнятті на роботу?

Відповідь на це питання заслуговує на особливу увагу. Зазначу, що до Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги зверталося чимало клієнтів, яких турбувало це питання. Статтею 26  Кодексу законів про працю України накладена заборона на встановлення випробовування для осіб з інвалідністю, скерованих на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи.

Чи можуть особи із інвалідністю залучатися до громадських робіт?

Так, особи з інвалідністю можуть залучатися за їх згодою до оплачуваних громадських робіт.

Чи має право працедавець залучати до надурочних робіт осіб з інвалідністю?

Можна залучати осіб з інвалідністю до надурочних робіт і робіт у нічний час лише за їх згодою, враховуючи рекомендації медико-соціальної експертної комісії. Це регламентовано статтею 12 Закону України Про охорону праці.

Чи є специфіка охорони праці осіб із інвалідністю?

Підприємства, установи та організації, де працюють особи із інвалідністю,   зобов’язані створювати для них відповідні умови праці, ураховуючи рекомендації медико-соціальної експертної комісії та індивідуальних програм реабілітації. Окрім того, вони також повинні застосовувати додаткові заходи безпеки праці, які відповідають специфічним особливостям цієї категорії працівників.

У разі необхідності для отримання: правової інформації; консультацій і роз’яснень з правових питань; послуги зі складення заяви, скарги та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); звертайтеся. Бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Жидачів, вул. Шашкевича, 28.

  • Президент України
  • Верховна Рада України
  • Урядовий портал
  • Львівська обласна рада
  • Львівська обласна державна адміністрація
  • Державні закупівлі в Україні
  • Жидачівська районна рада
  • Жидачівська райдержадміністрація
  • Державне агенство з питань електронного урядування України
  • Cross Border Cooperation Programme Poland – Belarus – Ukraine 2007-2013
  • Реєстр відкритих баз даних України – Громадська приймальня
  • Центр реформ та місцевого розвитку
  • Децентралізація влади