Головна / Новини / правова допомога / А Ви знали, що дитина має право на працю?

А Ви знали, що дитина має право на працю?

Про це нам розповідає МаріяНиколаїшин – директор Стрийського місцевого центру з надання  безоплатної вторинної правової.

Пані Маріє, скажіть будь ласка, з якого віку може бути прийнята на роботу дитина?

У статті 21 Закону України «Про охорону дитинства» визначено, що вік, з якого допускається прийняття дитини на роботу становить 16 років. Окрім цього, п’ятнадцятирічні діти можуть працювати на такій роботі, яка не завдає шкоди їхньому здоров’ю та навчанню. Звертаю увагу, що згоду на таку роботу має дати однин з батьків або особа, яка замінює їх. Дітям, які молодші 16 років, тривалість робочого часу обмежується, виходячи з потреб їх розвитку та професійної підготовки. Цікаво, що цей час, який витрачений дитиною за згодою власника або уповноваженого ним  органу на професійну підготовку в межах встановленого законодавством робочого часу, зараховується як робочий час.

Чи можуть діти займатися підприємницькою діяльністю?

Також хочу зазначити, що діти, які досягли 16 –річного віку, мають право займатися підприємницькою діяльністю, можуть бути членами колективного підприємства та членами селянського\фермерського господарства.

А чи береться до уваги стан здоров’я дитини?

Звичайно, враховується стан здоров’я дитини. Дитина приймається на роботу лише після попереднього медичного огляду за наявності письмового медичного висновку про відсутність протипоказань для зайняття трудовою діяльністю. Дитина до досягнення нею 21 річного щорічно проходить обов’язковий профілактичний огляд.

А чи можуть діти з інвалідністю працювати?

Так, діти з інвалідністю можуть працювати. Їхня участь у трудовій діяльності можлива через створення відповідної мережі робочих місць.

Повнолітні особи працівники можуть об’єднуватися у професійні спілки. Чи мають таке право діти?

Дуже цікаве запитання. Так, звичайно, діти, які працюють, з метою захисту своїх трудових прав можуть створювати професійні спілки або вступати до існуючих професійних спілок. На завершення звертаю увагу на тому, що забороняється залучення дітей до найгірших форм дитячої праці, участі у важких роботах і роботах зі шкідливими або ж небезпечними умовами праці. А також не дозволяється залучати дітей до праці понад встановлений законодавством скорочений робочий час. Державний контроль і нагляд за додержанням трудових прав дитини забезпечується в порядку, встановленому законодавством України.                                                                                                    У разі необхідності для отримання: правової інформації; консультацій і роз’яснень з правових питань; послуги зі складення заяви, скарги та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); звертайтеся. Бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Жидачів, вул. Шашкевича, 28.

  • Президент України
  • Верховна Рада України
  • Урядовий портал
  • Львівська обласна рада
  • Львівська обласна державна адміністрація
  • Державні закупівлі в Україні
  • Жидачівська районна рада
  • Жидачівська райдержадміністрація
  • Державне агенство з питань електронного урядування України
  • Cross Border Cooperation Programme Poland – Belarus – Ukraine 2007-2013
  • Реєстр відкритих баз даних України – Громадська приймальня
  • Центр реформ та місцевого розвитку
  • Децентралізація влади